del

Å be med LEVE-bønn

Av: Irene Sandberg Sæther   -  

Å be kan være veldig spennende. Å be kan være veldig kjedelig. Bønn har fasinert meg nesten hele livet. Ofte blir bønna egoistisk: Kjære Gud, hjelp meg…, gi meg…, kjære Jesus, vær med de jeg er glad i osv. Det handler lett mest om meg, mitt og mine.
 
På Alphakurs i fjor fikk jeg et tips, et mønster for bønn. På mange områder i livet er det godt å ha gode rutiner, og også i bønn kan det være en hjelp og inspirasjon med en plan. Bli med meg gjennom LEVE-bønnen som har beriket meg det siste året!
 
Jeg bruker gjerne å notere nedover på et ark, slik at det er lettere å konsentrere seg.
 
Først skriver jeg L som står for lovprisning. Da takker jeg Jesus for egenskaper han har, f.eks at han er allmektig, allvitende og allestedsnærværende. Og bibelen sier til og med at han «kan gjøre uendelig mye mer enn vi ber om og forstår» Ef 3,20. Å først gi fokus til hvem Jesus er og hva han kan, gir meg inspirasjon til å be.
 
Så skriver jeg E, og det står for Erkjennelse. Her ønsker jeg å la «en spade være en spade», og bekjenne det jeg har gjort galt og be om tilgivelse for det.
 
V-en er huskeregel for Vis takknemlighet, og her har jeg ofte mye å takke for. Jeg deler inn takken i fire: Bønnesvar – Åndelige velsignelser – Mennesker – Materielle goder. Å takke gjør meg glad, og løfter tankene opp fra de ulike utfordringene som hverdagen ofte gir.
 
E står for Egne ønsker, og dette deler jeg også i fire: Menighet – Mennesker – Familie – Personlig. Under Menighet er det fint å be for det kristne arbeidet du er med i, både lokalt, regionalt og nasjonalt. Å be for mennesker rundt oss kan utgjøre en forskjell i livene deres! Under familie kan jeg be for foreldre, søsken, tantebarn, ekteskapet vårt etc. Til slutt ber jeg for meg selv og mine ønsker. Det som så lett får førsteplassen i bønna, meg og mitt, kommer nå til slutt – og det oppleves faktisk helt greit!
 
Prøv LEVE-metoden du også, gjerne et par uker (det tar noen uker å innarbeide en ny rutine) og se om det ikke vil berike bønnelivet ditt også! Lykke til!