del

Hvor er du?

Av: Jørn Martinsen   -  

Og mannen og kvinnen gjemte seg for Herren Gud blant trærne i hagen. Men Herren Gud ropte på mannen og sa. «Hvor er du?» 1 Mos 3, 8b-9

Adam og Eva var i Edens hage. De gjemte seg for Gud. Det hadde de aldri gjort før. Gud og menneskene hadde levd godt sammen. Men det hadde skjedd noe som gjorde at denne kvelden var annerledes. De hadde spist av det ene treet som Gud hadde sagt at de ikke skulle spise av. De hadde brutt Guds bud. De hadde syndet. Fortroligheten og frimodigheten i møte med Gud var borte. De turte ikke å løpe Gud i møte, slik de sikkert hadde gjort kvelden før. I stedet løp de bort fra Gud, de løp og gjemte seg. Lengre inn i skogen. Inn mellom trærne, der det var litt mørkere og de ikke var så lette å få øye på. De kunne jo ikke møte Gud nå. Han som var hellig. Han som hadde gitt dem alt. En fantastisk hage å være i, trær med frukt, mat og drikke, alle dyrene. Han som hadde gitt dem hverandre. Han som bare ville dem godt og som bare hadde vært god mot dem, - de kunne ikke møte ham nå, når de hadde gjort noe som han hadde sagt at de ikke skulle gjøre. De orket bare ikke tanken på å se ham inn i øynene, og så løp de og gjemte seg.

Det er da Gud roper på Adam: hvor er du?

Jeg tror Gud visste hvor Adam var. Men kanskje ville Gud at Adam selv skulle sette ord på det som hadde gått galt, slik at Gud kunne komme inn i skyggen, inn mellom trærne der Adam var og de to kunne få ordnet opp. Slik at Adam på nytt kunne komme ut i lyset.

Gud brydde seg om Adam.

Gud bryr seg om deg! – Hvor er du?

Jeg tror spørsmålet til Adam og Eva, også er et spørsmål til oss. Jeg tror Gud spør, fordi han har omsorg for deg, fordi han er interessert i deg, akkurat der du er i livet, med alle de tingene som er deg. Også de tingene som du skulle ønske var annerledes. Jeg tror Gud spør, fordi Han gjerne vil møte deg, der du er. - Ikke der du skulle ønske du var. Kanskje opplever du at du befinner deg «mellom trærne», der det er litt dunkelt. Det var noe som gikk galt, synd du ikke skulle gjort, og så har frimodigheten og gleden i møte med Gud forsvunnet. Gå til Jesus med det. Invitér Jesus inn i det, fortell han om det som gikk galt.

Men Gud viser sin kjærlighet til oss ved at Kristus døde for oss mens vi ennå var syndere, sier Paulus i Rom 5,8. Det er ikke sånn at vi først må få orden på det eller det, før vi kan komme til Jesus. Du kan invitere Jesus inn i livet ditt akkurat nå, og så vil Han komme til deg.